Free cookie consent management tool by TermsFeed Zmírnění podmínek k získání hypoték – RD STYL

Zmírnění podmínek k získání hypoték

Datum článku: 8. 6. 2023 / Téma: Financování

V nedávné době Česká národní banka (ČNB) oznámila zmírnění pravidel pro získání hypoték. Tato rozhodnutí mají potenciál výrazně ovlivnit trh s nemovitostmi a poskytnout větší možnosti potenciálním kupujícím. V tomto článku se podíváme na to, jaké změny jsou plánovány a jak by mohly ovlivnit žadatele o hypotéky.

1. Zvýšení poměru splátky a příjmu

Jedním z hlavních aspektů změn je zvýšení maximálního povoleného poměru mezi měsíční splátkou a příjmem žadatele. Doposud byl tento poměr stanoven na 45 %, ale nová pravidla umožní navýšení na 50 %. To znamená, že žadatelé s vyššími výdaji na splátky mohou získat hypotéku s vyšší částkou.

Tato změna bude především pro lidi s pevnými příjmy velmi vítaná. Pokud jste měli problém s dosažením požadovaného poměru splátky a příjmu, může vám tato úprava pravidel poskytnout větší flexibilitu a zlepšit vaše šance na získání hypotéky.

2. Omezování úvěrového rizika

Navzdory zvýšení maximálního povoleného poměru splátky a příjmu se nová pravidla snaží omezit úvěrové riziko pro žadatele. Banky budou muset provést pečlivější posouzení žadatelů a zohlednit jejich celkovou finanční situaci a stabilitu.

To znamená, že by mohlo být obtížnější získat hypotéku pro lidi s nejistými pracovními podmínkami nebo v případě nezajištěných příjmů. Cílem těchto opatření je zabránit nadměrnému zadlužení a minimalizovat riziko neschopnosti splácet hypotéku v budoucnosti.

3. Možnost vyššího financování

Další změnou je možnost vyššího financování pro žadatele. Nová pravidla umožňují bankám poskytnout hypotéky s vyšším podílem financování vůči hodnotě nemovitosti. Předchozí maximální limit byl stanoven na 90 %, ale nová pravidla umožní financování až do 95 % hodnoty nemovitosti.

To může být výhodné pro ty, kteří nemají dostatek úspor na pokrytí vlastního podílu při nákupu nemovitosti. Vyšší financování může poskytnout přístup k hypotékám i těm, kteří by jinak neměli dostatek prostředků na koupi vlastního domu nebo bytu.

Závěr

Zmírnění podmínek pro získání hypoték přináší několik výhod pro potenciální žadatele. Vyšší povolený poměr splátky a příjmu může umožnit získání vyšší částky hypotéky, zatímco vyšší financování může poskytnout přístup na trh s nemovitostmi i těm, kteří nemají dostatek vlastních prostředků.

Nicméně je důležité si uvědomit, že banky stále musí posoudit finanční stabilitu a schopnost splácet hypotéku. Navzdory těmto změnám je stále důležité pečlivě zvážit své finanční možnosti a zodpovědně nakládat s úvěrem.

Pokud máte zájem o získání hypotéky, můžete se na nás obrátit a využít našich výhodných podmínek financování.

Zaujal vás tento projekt? Napište nám!

info@rdstyl.cz
Úvod